Bhv Plan Voorbeeld



Bhv Plan
Voorbeeld
WORD en PDF – Online
⭐⭐⭐⭐ 4.22 – 288
OPENEN



1. Inleiding

In dit Bhv plan voorbeeld worden de verschillende secties en delen van een Bedrijfshulpverlening (Bhv) plan beschreven. Een Bhv plan is een document dat de maatregelen en procedures vastlegt die genomen moeten worden in geval van een calamiteit binnen een organisatie. Het Bhv plan zorgt ervoor dat medewerkers weten hoe ze moeten handelen bij noodsituaties en draagt bij aan een veilige werkomgeving.

2. Doel en toepassingsgebied

Het doel van dit Bhv plan is om de verantwoordelijkheden en procedures vast te leggen met betrekking tot de Bedrijfshulpverlening binnen onze organisatie. Dit plan is van toepassing op alle medewerkers, bezoekers en andere aanwezigen binnen ons bedrijf.

3. Verantwoordelijkheden

In dit deel worden de verschillende verantwoordelijkheden binnen de Bhv organisatie beschreven. Er wordt aangegeven wie welke rol heeft en wat er van hen verwacht wordt in geval van een noodsituatie.

4. Risico-inventarisatie en -evaluatie

Een Bhv plan bevat een overzicht van de risico’s binnen een organisatie en de mogelijke gevolgen hiervan. In dit deel worden de resultaten van een risico-inventarisatie en -evaluatie beschreven, waarbij gekeken is naar de verschillende risico’s op het gebied van brand, ongevallen, gezondheid, etc.

5. Maatregelen en procedures

Dit deel van het Bhv plan bevat een gedetailleerde beschrijving van de verschillende maatregelen en procedures die genomen moeten worden in geval van een calamiteit. Hierbij kan gedacht worden aan het alarmeren van de hulpdiensten, het evacueren van het gebouw, het verlenen van eerste hulp, etc.

6. Bhv materialen en middelen

In dit deel wordt beschreven welke materialen en middelen beschikbaar zijn voor de Bhv’ers binnen onze organisatie. Hierbij kan gedacht worden aan brandblussers, verbandtrommels, nooduitgangen, etc.

7. Opleiding en training

Het is van groot belang dat Bhv’ers goed opgeleid en getraind zijn. In dit deel wordt beschreven welke opleidingen en trainingen Bhv’ers moeten volgen en hoe vaak deze herhaald moeten worden.

8. Communicatie

Communicatie is essentieel tijdens een noodsituatie. In dit deel wordt beschreven hoe de communicatie tussen Bhv’ers onderling en met de hulpdiensten verloopt.

9. Oefeningen en evaluatie

Regelmatige oefeningen en evaluaties zijn nodig om er zeker van te zijn dat het Bhv plan goed functioneert. In dit deel wordt beschreven hoe vaak oefeningen plaatsvinden en hoe de evaluatie hiervan wordt uitgevoerd.

10. Bijlagen

In dit deel kunnen eventuele bijlagen worden opgenomen, zoals plattegronden van het gebouw, contactgegevens van hulpdiensten, etc.

Conclusie

Een Bhv plan is een belangrijk document binnen een organisatie dat de procedures en maatregelen beschrijft die genomen moeten worden in geval van een noodsituatie. Het zorgt ervoor dat medewerkers weten hoe ze moeten handelen en draagt bij aan een veilige werkomgeving. Dit Bhv plan voorbeeld geeft een overzicht van de verschillende delen en secties die opgenomen kunnen worden in een Bhv plan.



Hoe schrijf en maak je een Bhv Plan ?

Voordat we beginnen met het schrijven van een BHV-plan, is het belangrijk om te begrijpen wat een BHV-plan is en waarom het essentieel is voor een organisatie.

Een bedrijfshulpverleningsplan, oftewel BHV-plan, is een document dat de procedures en maatregelen beschrijft die moeten worden genomen in geval van een noodsituatie, zoals een brand, ongeval of evacuatie. Het BHV-plan heeft als doel om ervoor te zorgen dat er een gestructureerde aanpak is om veiligheid en hulp te bieden aan werknemers, bezoekers en het bedrijf zelf.

Een BHV-plan bevat meestal de volgende elementen:

  1. Een overzicht van de organisatie en de verantwoordelijkheden van de betrokken medewerkers;
  2. Veiligheidsprocedures en maatregelen voor verschillende noodsituaties;
  3. Instructies voor het alarmeren van hulpdiensten;
  4. Evacuatieplannen en procedures;
  5. Communicatiemiddelen en -procedures tijdens noodsituaties;
  6. Overzicht van de beschikbare brandbestrijdingsmiddelen en -apparatuur;
  7. Oefen- en trainingsplannen voor het personeel;
  8. Updates en herzieningsprocedures van het BHV-plan.

Het schrijven van een BHV-plan vereist het volgen van een stapsgewijze aanpak. Hieronder wordt een gids gegeven om u te helpen bij het schrijven van een BHV-plan voorbeeld:

Stap 1: Begin met een inleiding

De inleiding van het BHV-plan moet de organisatie en haar doelen beschrijven. Het moet ook duidelijk maken waarom het BHV-plan nodig is en wat de verwachtingen zijn van het personeel.

Een voorbeeld van een inleiding kan zijn:

“Dit BHV-plan is opgesteld om de veiligheid en het welzijn van alle werknemers, bezoekers en activa van [Bedrijfsnaam] te waarborgen. Dit plan beschrijft de procedures en maatregelen die moeten worden gevolgd in geval van een noodsituatie, inclusief brand, ongeval of evacuatie. Alle werknemers worden geacht dit plan te lezen, te begrijpen en te volgen om de veiligheid binnen de organisatie te waarborgen.”

Stap 2: Organisatiestructuur en verantwoordelijkheden

Dit gedeelte moet de organisatiestructuur beschrijven met betrekking tot bedrijfshulpverlening. Het moet duidelijk maken wie de verantwoordelijkheden heeft voor het coördineren en uitvoeren van de BHV-procedures. Het kan bijvoorbeeld de functies en verantwoordelijkheden van de BHV-coördinator, EHBO’ers en brandweerlieden beschrijven.

Voorbeeld:

“De BHV-coördinator is verantwoordelijk voor het coördineren en beheren van de bedrijfshulpverlening binnen [Bedrijfsnaam]. De BHV-coördinator moet ervoor zorgen dat alle medewerkers getraind zijn in bedrijfshulpverleningsprocedures en dat alle benodigde veiligheidsmiddelen en -apparatuur beschikbaar zijn. Daarnaast is de BHV-coördinator verantwoordelijk voor het onderhoud en de update van het BHV-plan.”

Stap 3: Veiligheidsprocedures en maatregelen

In dit gedeelte moeten de procedures en maatregelen worden beschreven die moeten worden gevolgd in geval van verschillende noodsituaties, zoals brand, ongeval of evacuatie. Het is belangrijk om gedetailleerde richtlijnen te geven over wat te doen in elke situatie, inclusief de evacuatieprocedures, het gebruik van brandbestrijdingsmiddelen en het bieden van eerste hulp.

Voorbeeld:

“Bij het ontdekken van een brand, moet het personeel onmiddellijk het dichtstbijzijnde brandalarm inschakelen en de brandweer waarschuwen. Indien veilig, moet het personeel proberen om de brand te blussen met behulp van de aanwezige brandblussers. Als de brand niet onder controle kan worden gehouden, moeten alle aanwezigen het gebouw verlaten volgens de aangegeven evacuatieroutes en verzamelpunten.”

Stap 4: Alarmeren van hulpdiensten

Dit gedeelte moet instructies bevatten over hoe en wanneer hulpdiensten moeten worden gealarmeerd in geval van een noodsituatie. Het is belangrijk om de contactgegevens van relevante hulpdiensten zoals de brandweer, politie, ambulance en bedrijfseigen noodnummers te vermelden.

  Calamiteitenplan Voorbeeld

Voorbeeld:

“In geval van een noodsituatie moet het personeel onmiddellijk 112 bellen om de relevante hulpdiensten te alarmeren. Daarnaast moet het personeel [Bedrijf] op de hoogte stellen van de noodsituatie door het interne noodnummer [Noodnummer] te bellen.”

Stap 5: Evacuatieplannen en procedures

Dit gedeelte moet gedetailleerde instructies geven over de evacuatieprocedures in geval van een noodsituatie. Het moet aangeven welke routes moeten worden gevolgd, waar de verzamelzones zijn en hoe medewerkers moeten worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat iedereen veilig is geëvacueerd.

Voorbeeld:

“Alle medewerkers moeten onmiddellijk het gebouw verlaten via de dichtstbijzijnde nooduitgangen. Het gebruik van liften is strikt verboden tijdens een evacuatie. Eenmaal buiten, moeten medewerkers de verzamelzone bij de [locatie] betreden en de aankomsttijd op de aanwezigheidslijst noteren. Aanwezigheidscontrole moet worden uitgevoerd door [verantwoordelijke medewerker].”

Stap 6: Communicatiemiddelen en -procedures

Dit gedeelte moet beschrijven hoe de communicatie tijdens noodsituaties zal verlopen. Het moet aangeven welke communicatiemiddelen beschikbaar zijn, zoals intercomsystemen, luidsprekers of mobiele telefoons, en hoe werknemers en hulpdiensten worden geïnformeerd en op de hoogte worden gehouden van de situatie.

Voorbeeld:

“In geval van een noodsituatie zal er gebruik worden gemaakt van het intercomsysteem om alle medewerkers te waarschuwen en instructies te geven. Daarnaast zal de BHV-coördinator regelmatig updates verstrekken via het interne communicatiesysteem van [Bedrijf]. Alle werknemers moeten luisteren naar de instructies en deze onmiddellijk opvolgen.”

Stap 7: Overzicht van brandbestrijdingsmiddelen en -apparatuur

Dit gedeelte moet een overzicht geven van de beschikbare brandbestrijdingsmiddelen en -apparatuur in het gebouw, inclusief de locaties en het juiste gebruik ervan. Het is belangrijk dat medewerkers op de hoogte zijn van de locaties van brandblussers, blusdekens, sprinklersystemen en andere brandbestrijdingsapparatuur.

Voorbeeld:

“Brandblussers zijn geplaatst op strategische locaties door het hele gebouw, inclusief de kantoorruimtes, gangen en bij de nooduitgangen. De brandblussers moeten worden gebruikt volgens de P.A.S.S.-methode (Pull, Aim, Squeeze, Sweep). Brandblussers moeten alleen worden gebruikt als de brand klein en beheersbaar is. In geval van een grote brand moeten de werknemers de locatie onmiddellijk verlaten en de brandweer waarschuwen.”

Stap 8: Oefen- en trainingsplannen voor het personeel

Dit gedeelte moet beschrijven hoe het personeel wordt getraind en geoefend in de bedrijfshulpverleningsprocedures. Het moet duidelijk maken welke trainingen worden gegeven, hoe vaak deze plaatsvinden en hoe eventuele tekortkomingen worden aangepakt.

Voorbeeld:

“Alle nieuwe medewerkers worden getraind in de bedrijfshulpverleningsprocedures tijdens hun introductieperiode. Daarnaast wordt er jaarlijks een BHV-training georganiseerd voor alle werknemers om hun kennis en vaardigheden op te frissen. Eventuele tekortkomingen die tijdens de oefeningen of trainingen aan het licht komen, worden geëvalueerd en aangepakt om de veiligheid te verbeteren.”

Stap 9: Updates en herzieningsprocedures

Dit gedeelte moet beschrijven hoe het BHV-plan wordt bijgewerkt en herzien. Het is belangrijk om het plan regelmatig te herzien en te updaten om ervoor te zorgen dat het altijd up-to-date en relevant is.

Voorbeeld:

“Dit BHV-plan wordt jaarlijks geëvalueerd en herzien door de BHV-coördinator. Eventuele wijzigingen in de organisatiestructuur, bedrijfsmiddelen of veiligheidsvoorschriften worden onmiddellijk aan het plan toegevoegd. Alle werknemers worden op de hoogte gebracht van eventuele updates en wijzigingen via het interne communicatiesysteem.”

Het schrijven van een BHV-plan is een essentiële stap voor elke organisatie om ervoor te zorgen dat er een gestructureerde aanpak is in geval van noodsituaties. Het BHV-plan moet duidelijke instructies en procedures bevatten, evenals de verantwoordelijkheden van het personeel en de communicatiemiddelen die gebruikt zullen worden. Door het volgen van de hierboven beschreven stapsgewijze gids, kunt u een effectief BHV-plan schrijven dat uw organisatie en haar medewerkers beschermt.

  Bedrijfsnoodplan Voorbeeld


Vraag 1: Wat is een bedrijfshulpverleningsplan?

Een bedrijfshulpverleningsplan is een plan waarin alle maatregelen en procedures worden vastgelegd die genomen moeten worden bij een calamiteit in een bedrijf of organisatie.

Vraag 2: Wie is verantwoordelijk voor het opstellen van een bedrijfshulpverleningsplan?

De werkgever is verantwoordelijk voor het opstellen van een bedrijfshulpverleningsplan.

Vraag 3: Wat moet er in een bedrijfshulpverleningsplan staan?

In een bedrijfshulpverleningsplan moeten onder andere de taken en verantwoordelijkheden van de bedrijfshulpverleners, de alarmeringsprocedures en de procedures bij verschillende soorten calamiteiten worden beschreven.

Vraag 4: Hoe vaak moet een bedrijfshulpverleningsplan worden geüpdatet?

Een bedrijfshulpverleningsplan moet minimaal eens in de twee jaar worden geüpdatet. Daarnaast moet het plan ook worden aangepast wanneer er wijzigingen plaatsvinden binnen het bedrijf of de organisatie.

Vraag 5: Wie mogen er BHV-taken uitvoeren?

Alleen personen die een BHV-certificaat hebben behaald, mogen BHV-taken uitvoeren.

Vraag 6: Moeten alle werknemers een BHV-training volgen?

Nee, niet alle werknemers hoeven een BHV-training te volgen. Alleen voldoende werknemers moeten de benodigde BHV-kennis en -vaardigheden hebben om hulp te kunnen bieden bij calamiteiten.

Vraag 7: Wat moet er gebeuren bij een brand?

Bij een brand moeten allereerst de aanwezige personen in veiligheid worden gebracht door middel van evacuatie. Daarna moet de brandweer worden gealarmeerd en moeten bluswerkzaamheden plaatsvinden indien mogelijk en veilig.

Vraag 8: Wat moet er gebeuren bij een ongeval?

Bij een ongeval moet eerste hulp worden verleend aan het slachtoffer. Indien nodig moet er medische hulp worden ingeschakeld en moet de juiste zorg worden verleend totdat de professionele hulp ter plaatse is.

Vraag 9: Wie voert de ontruiming uit bij een calamiteit?

De bedrijfshulpverleners zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de ontruiming bij een calamiteit. Zij hebben de taak om de aanwezige personen naar de verzamelplaats te begeleiden.

Vraag 10: Wat moet er gebeuren na een calamiteit?

Na een calamiteit moet er een evaluatie plaatsvinden om te leren van de gebeurtenis en eventuele verbeterpunten vast te stellen. Daarnaast moeten eventuele schade en mogelijke herstelwerkzaamheden worden opgenomen en afgehandeld.


Plaats een reactie